Machine revisie

Als je problemen hebt met een machine kun je meerdere acties ondernemen. Je kunt doormiddel van een storingsanalyse er voor zorgen dat de machine weer operationeel wordt waarna de productie herstart kan worden of je kunt een machine gaan reviseren waardoor de machine weer naar nieuwstaat wordt gebracht.

In veel gevallen is reviseren de beste oplossing maar in veel gevallen moet de productie doorgaan en kan de machine niet stil voor een revisie. Wij adviseren daarom ook om het beste van de twee opties te combineren. Zorg dat de machine weer operationeel is en plan daarna een periode wanneer de revisie wel mogelijk is. Als het type machine het toelaat kan een revisie ook gefaseerd uitgevoerd worden.

Reviseren, in de context van machines, verwijst naar het proces van het grondig inspecteren, repareren, aanpassen en verbeteren van een bestaande machine om het naar een staat te brengen die vergelijkbaar is met toen het voor het eerst werd geproduceerd. Het doel van revisie is om de levensduur, prestaties en betrouwbaarheid van het apparaat te verbeteren.

Het revisieproces is bijna gelijk aan het optimalisatie traject. Het verschil is dat de focus van revisie is om de machine terug naar nieuwstaat te brengen en de focus van een optimalisatie traject is om de machine effectiever te laten produceren. Het kan dus zijn dat een machine eerst gereviseerd moet worden voordat er een verbeter traject kan plaatsvinden.

  • Inspectie en evaluatie: De eerste stap is het grondig inspecteren van de machine om de algehele staat ervan te beoordelen. Dit omvat het identificeren van versleten onderdelen, en potentiële problemen.
  • Reiniging: Tijdens het revisieproces wordt de machine grondig gereinigd om vuil, stof, vet en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit draagt bij aan een betere werking en verlengt de levensduur van de gereviseerde onderdelen.
  • Demontage: Na de inspectie wordt de machine gedemonteerd om toegang te krijgen tot alle componenten en systemen. Dit stelt de fieldengineer in staat om de interne structuur van de machine te bekijken en eventuele problemen nauwkeurig te identificeren.
  • Reparatie en vervanging: Versleten of beschadigde onderdelen worden gerepareerd of vervangen om de functionaliteit en prestaties van de machine te herstellen. Dit kan het vervangen van lagers, tandwielen, riemen, sensoren, elektronische componenten en andere onderdelen omvatten.
  • Montage: Nadat alle reparaties zijn uitgevoerd, wordt de machine weer in elkaar gezet volgens de oorspronkelijke specificaties of verbeterde ontwerpen.
  • Testen en afstelling: De gereviseerde machine wordt uitgebreid getest om ervoor te zorgen dat deze naar behoren functioneert en voldoet aan de vereiste specificaties. Eventuele afstellingen worden uitgevoerd om optimale prestaties te garanderen.

Na een revisie is de machine niet alleen hersteld, maar is deze ook geschikt voor preventief onderhoud. Door onderdelen te vervangen voordat ze versleten raken, worden potentiële problemen geïdentificeerd en aangepakt voordat ze zich kunnen voordoen, waardoor onverwachte stilstand wordt beperkt en de betrouwbaarheid van het productieproces wordt verbeterd.